Hållbara Aktier: Motiverat med all-time-high

Climeon noterar nu all-time-high vilket Hållbara Aktier anser är motiverat. Orderstocken har sedan börsintroduktionen i september 2017 vuxit från 350 mkr till 820 mkr vid senaste årsskiftet. Investeringssamarbetet med Breakthrough Energy Ventures (BEV), en investerarledd fond backad av några av världens främsta företagsledare, innebär en kvalitetsstämpel både på bolaget, dess teknik och potential. Investeringen föregicks enligt uppgift av en nio månader lång utvärdering av fondens expertteam. Fonden har investerat i finansieringsbolaget Baseload Capital som Climeon deläger, för att accelerera utrullningen av lågtempererad geotermisk värmekraft globalt. Kundernas lönsamhet att investera i Climeons lösning är god även när elpriset är lågt som det är på Island.

Marknadspotentialen är betydande och vid framgång med de stora projekten på Island och kanske framför allt Japan, så är chansen mycket stor att orderingången ökar rejält. Bolagets teknik är ledande, patentskyddad och man möter sällan konkurrenter i de affärer man är inne i. 

När en aktie blir haussad som Climeon blivit under året så är det bra att ta ett steg tillbaka och hitta andra perspektiv än de som gäller för stunden. Ett sådant är att titta på gamla analyser där exempelvis Affärsvärlden 180913 rekommenderade sälj på nivån 74 kr. Bedömningen var att Climeon var en "hajpad start-up med väldesignade löften. Att därtill med utvalda storägare finansiera sitt eget orderflöde säger en del om mognaden inom geotermi och riskerar bränna andra aktieägare vid bakslag." Samtidigt ansåg tidningen att aktien förtjänade en ny chans när osäkerheten skingrades. Börsveckan rekommenderade avvakta någon månad senare. Båda tidningarna fick rätt i det korta perspektivet.

Det som hänt sedan ovan bedömningar är bland annat kvalitetsstämpeln via BEV, höga leveranser i Q4, bättre testanläggning i Kista och framåtskridande i Japan där en anläggning nu sluttestas. Det innebär att osäkerheten har minskat en del. Om det kommer positiva bulletiner från Japan så kan man förvänta sig ett nytt kurslyft (jfr positiva testresultat från SaltX anläggning i Tyskland som gav ett stort lyft). Optimismen stärks ytterligare i VD-orden i senaste rapporten som avslutas med "Den känsla jag delar med mina kollegor just nu är otrolig. Vår idé om att förändra samhällen genom att förse dem med fossilfri el 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, oberoende av solsken och vind, har börjat realiseras." Ledningen är storägare men har sålt lite under året (enligt uppgift privatekonomiskt betingat). 

Hållbara Aktier är långsiktigt positiva till Climeon.