Senaste veckan: En ny trend?

Senaste veckan var tuff för många aktier som listas av Hållbaraaktier.se. Med nedgången på 3,6% var det första gången på länge som dessa aktier gick klart sämre än OMX AFVs generalindex och First North All Share. Senaste månaden, i år och senaste 12 månaderna är dock bilden fortfarande den omvända. I de tidsperspektiven har "hållbara" aktier gått klart bäst. 

Är då den senaste veckan starten på en ny trend?

  • Nej svarar den som tror att megatrenden hållbarhet och konjunkturokänslighet blir viktiga faktorer kommande året. Då borde nämligen dessa aktier totalt sett fortsatt gå bättre än marknaden.
  • Ja svarar den som tror att marknaden kommer fly risk och svaga kassaflöden. Även om det finns några bolag med bra direktavkastning (se artikeln Utdelningsaktier ) så är dessa underrepresenterade bland de 65 listade aktierna.
  • "Stockpicking" blir kanske extra viktigt då negativa nyheter får stort genomslag i aktuellt börsklimat. 
  • I det långa perspektivet tror vi på tesen att "det långsiktigt hållbara är det långsiktigt lönsamma" vilket då talar för överavkastning för dessa aktier totalt sett. Riskspridning mellan olika bolag där köpen även sprids ut över tid brukar ge bäst resultat på sikt.

Produkter för förnyelsebar energi är fortsatt det segment som gått bäst de senaste 12 månaderna med en uppgång på 85%. Senaste månaden har dock kategorin uppvisat svaghet vilket kan vara en kombination av vinsthemtagningar och minskad riskvilja. Vågenergibolaget Eco Wave Power Group ingår i detta segment. Bolaget introducerades i mitten av juli och har haft en svag utveckling där aktien halverats jämfört introduktionskursen 19 kr. Emissionen blev bara tecknad till 81%. 

Produktion av förnyelsebar energi är en kategori aktier som visar styrka. Segmentet har gått bättre än breda index i samtliga av ovan tidsperspektiv. Under senaste veckan har eftersläntaren Etrion gjort ett lyft i samband med en positiv kvartalsrapport.

Segmentet "Rening" av vatten, luft etc har gått mot strömmen senaste tiden och även överträffat index de senaste åren. På slutet har positiva nyheter i Josab gjort skillnaden för denna kategori.

Information om samtliga segment hållbara aktier återfinns på länken. Mer info om kursvinnare och förlorare finns på respektive bolagslänk nedan.
 

Veckans vinnare & förlorare

Månadens vinnare & förlorare

12 månader vinnare & förlorare

3 år vinnare & förlorare


Gilla oss på Facebook för att inte missa det senaste och prenumerera kostnadsfritt på nyhetsbrevet

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter