Vätgassegmentet +62% i år

I SvD Näringsliv 190928 så handlar huvudartikeln om att elbilspionjären Wan Gang spelat en avgörande roll för att sätta Kina i förarsätet när det gäller framtidens energiförsörjning. Nu talar han om att vätgasområdet bör prioriteras. Subventioner styrs om till vätgas i stället för elbilar.

Segmentet noterade vätgasrelaterade bolag består av Cell Impact, Cortus Energy, Metacon, myFC och Powercell. Aktierna i segmentet har i genomsnitt stigit med 62% i år och 48% senaste 12 månaderna.
 
 • Metacon erhöll 190927 en order på 2,3 mkr till japanska Futamura, enligt ett pressmeddelande. I intervju med Hållbaraaktier.se sa VD Chris Törnblom att den japanska marknaden låg överst på hans topp-3 fokus under hösten.

  Gårdagens order kommenterades så här av den japanska dotterbolags-VDn:
  ”Denna beställning är ett genombrott och inleder ett ömsesidigt fördelaktigt avtal som ingås av och mellan Futamura och Metacon KK för att utveckla och implementera tekniska lösningar för en ren, säker och prisvärd energiframtid, och realisera potentialen för vätebaserade lösningar”

  Aktien steg 7% på nyheten och har stigit 57% i år.
   
 • Pareto höjde riktkursen för PowerCell till 105 kr vilket framgår i Paretos marknadsbrev 190927. Aktien har gått upp 207% i år.
   
 • Cell Impact har stigit 14% i år. Hållbaraaktier.se tog 190831 in Cell Impact i portföljen med följande motivering:

Nedanstående fyra faktorer anser vi vara positiva för framtida kursutveckling:

 1. I pressmeddelandet 190829 angående samarbetet med NKC gjorde vd Per Teike följande kommentar: "Att en större japansk underleverantörer till fordonsindustrin både vill investera och fördjupa samarbetet med oss är en stark indikation på att vi är på rätt väg. Vi har lärt känna NKC som en bra samarbetspartner i ett pågående projekt. I förlängningen ser vi möjligheten att med NKCs breda industriella kunnande, och djupa relationer inom fordonsindustrin, intensifiera våra säljaktiviteter mot de internationella fordonstillverkare som nu satsar miljardbelopp på att utveckla fordon baserade på vätgasteknik."

  Hållbaraaktier.se bedömer det som mycket positivt att Cell Impact har framgångar på den japanska marknaden som ligger långt framme inom vätgasområdet. 
 2. Den företrädesemission som genomfördes i våras övertecknades med 239%. Den innebär att det finns ett gediget intresse för bolaget och har skapat finansiell stabilititet. 
 3. Den senaste kvartalsrapporten visar på att såväl intäkter, resultat som kassaflöde utvecklas åt rätt håll.
 4. Intresset för vätgas och bränsleceller ser ut att öka. Exempel på detta är Bosch samarbete med PowerCell, Cummins förvärv av Hydrogenics och att utvecklingen inom vätgasområdet är högt på den politiska agendan (ex G20-mötet i Japan).
De analyser av andra som vi tagit del av är positiva till Cell Impact. Analysguiden angav exempelvis en riktkurs på 9,40 kr i en uppdragsanalys daterad 190829.
 
 • Segmentets "svarta får" under året är myFC som sjunkit 66%. Positivt är dock att bolaget noterat en uppgång med 14% senaste 3 månaderna efter att man fått ny ledning på plats och strukturerat om verksamheten.
   
 • Avslutningsvis kan man räkna in Cortus Energy i segmentet vätgasrelaterade bolag. Produktgasen från WoodRoll® har ett unikt högt vätgasinnehåll (60%) vilket ger möjligheter att producera förnybar vätgas till en mycket
  konkurrenskraftig kostnad. Cortus Energy har stigit med 95% i år. Om Höganäs driftssätts enligt plan och allt visar sig fungera så är det nog bara en tidsfråga innan stora order kommer in vilket i så fall skulle tydliggöra en långsiktigt mycket stor potential.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter