Driftstart i Japan

Climeon blev veckans vinnare med en uppgång på hela 30%. Uppgången kom efter nyheten om att Climeons första Heat Power-modul i ett geotermiskt kraftverk i Japan har driftsatts. 

  • Det här är en otroligt viktig milstolpe för Climeon. Japan är en av de tuffaste geografiska marknaderna att ta sig in på så jag är otroligt stolt över att vi tillsammans med Baseload Power Japan lyckats få upp ett kraftverk så här fort, jämfört med hur lång tid det brukar ta i Japan, säger Thomas Öström, VD för Climeon i ett pressmeddelande.


Japan är en av Climeons högst prioriterade geografiska marknader på grund av de goda förutsättningar för geotermisk elproduktion som finns i landet. Efter olyckan i kärnkraftverket Fukushima 2011 har Japans inhemska energiproduktion minskat kraftigt, varför huvuddelen av all primärenergi importeras och merparten är fossil. Det finns många varma källor runt om i landet ur vilka geotermisk värmekraft kan utvinnas. Idag utnyttjas endast drygt 2 procent av de kända geotermiska energitillgångarna. Priset på geotermisk el i Japan ligger idag på drygt 3 kr per kWh, vilket är cirka åtta gånger högre än elpriset i Sverige.