Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

Large Cap
171130 - 181130

Om bolaget:
Astrazeneca kategoriseras här som en Hållbar Aktie för att den ägs av minst en fond som är Svanen-märkt och dessutom har högsta möjliga hållbarhetsrating av Morningstar. AstraZeneca är ett globalt bioläkemedelsföretag. Bolagets terapiområden är:

  • Hjärta/kärl och metabola sjukdomar
  • Cancer: Behandling av prostata-, bröst- och sköldkörtelcancer.
  • Andningsvägar, inflammation och autoimmunitet: Läkemedel för sjukdomar i andningsvägarna, till exempel astma och förkylning.
  • Infektion, neurovetenskap och mage/tarm

Varför blev Astra Zeneca en kursvinnare under perioden?
Aktien steg under året mycket på förväntningar om att 2018 skulle bli året då vinsten bottnade för att sedan växa med storleksordningen 20% i årstakt kommande år. Förväntningarna var att ökande antal produktlanseringar skulle bidra både till tillväxt och god marginalutveckling. Och därmed bryta en seg trend från de senaste åren. Detta byggde upp värderingsmultiplarna till mycket höga nivåer i förhållande till 3-årssnittet. Börsklimatet i sig bidrog positivt med en omviktning från cykliskt till konjunkturstabila aktier.
 

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Rapporten inför ettårsperioden då bolaget blev en vinnare bland stora bolag innehöll en prognoshöjning från bolaget och även info om att bolaget nu lagt en grund för att åter få fart på tillväxt och resultat. P/E-värderingen baserat på R12-resultat var lägre än 3-årssnittet men förhållandevis hög baserat på förväntat resultat 2018. Direktavkastningen låg på höga 4,6%. Långa kurstrenden var positiv .