Acando

Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

IT
151130 - 181130

 

Om bolaget:
IT-konsultföretaget Acando är indelat i tre affärsområden: Management Consulting, Enterprise Solutions och Digital Consulting and Solutions. Acando är strategisk partner med SAP och Microsoft. Sommaren 2014 skedde ett sammanslagning av Acando och Connecta.

Varför blev Acando en kursvinnare under perioden?
Efter två svaga år 2013-14 så blev 2015-16 två år då rörelsemarginalen först återgick till ett historiskt normalläge för att därefter lägga sig högre än tidigare genomsnitt. Vinst och kassaflöde lyfte rejält vilket även möjliggjort en höjd utdelning. P/S-tal har höjts ordentligt jämfört med historiskt genomsnitt. Digitaliseringstrenden har drivit på efterfrågan. Acandos breda kundbas och bredd på konsulterbjudandet borgar för stabilitet även om konjunkturen viker.
 

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Aktien gick in i 3-årsperioden med en positiv kurstrend efter en Q3-rapport som befäste att omstruktureringskostnaderna från Connecta-förvärvet nu var historia och att vinst och kassaflöde utvecklades åt rätt håll. Verbalt indikerades att det fanns fortsatt stor effektiviseringspotential i den svenska verksamheten men att trenden redan nu var positiv. Vidare lyftes partnerskapet med Avensia och Microsoft fram som något som skapade goda möjligheter för att accelerera tillväxten inom e-handelsområdet. Värderingsmässigt så låg P/E relativt lågt medan P/S var normalt samtidigt som den höga direktavkastningen stack ut.