Biotage

Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

Mid Cap & Hälsovård
151130 - 181130
Även vinnare 5 år

Om bolaget:
Biotage utvecklar, tillverkar och säljer instrument, förbrukningsvaror och tjänster inom analytisk kemi, medicinsk kemi, separation och rening. Kunderna finns inom läkemedelsindustrin, biotechföretagen, livsmedelsindustrin och akademiska institutioner. 

Varför blev Biotage en kursvinnare under perioden?
Biotage har under de senaste åren gått från att betraktas som ett stabilt bolag som inte riktigt får fart på tillväxten, till ett pålitligt tillväxtbolag med höga marginaler. Utvecklingen har belönats med väsentligt höjda värderingsmultiplar samtidigt som exempelvis vinsten/aktie ökat med 340% på 5 år och 139% på 3 år. Det har gjort bolaget till vinnare i både 3- och 5-årsperspektivet bland Mid Cap och i branschen hälsovård. De senaste 12 åren har resultatet ökat med i genomsnitt 25% och stabiliteten kommer från att försäljningsökningen skett på alla geografiska marknader och för
samtliga produkter. Bolaget ökar marknadsandelen och 
underliggande marknad bedöms öka med 3-5%. Strategin att
investera cirka 10% av omsättningen i R&D samt arbeta utan
mellanhänder mot slutkund har varit framgångsrik.
 

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Inför den långa uppgångsperioden så var värderingen relativt beskedlig med tanke på bransch och stabilitet. När så tillväxten började ta fart rejält 2015 så framstod den relativt låga värderingen ännu tydligare. P/E-tal och EV/EBIT var inför de sista 3 åren, då bolaget redan haft en stark uppgång, fortfarande lägre än genomsnittet för storleksklassen samtidigt som lönsamhet (ROC), direktavkastning och tillväxt var högre.

Kurstrenden var positiv inför 3-årsperspektivet. VD-innehav, sista rapporten samt historisk stabilitet var andra poitiva indikatorer.