EOS Russia

Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

Small Cap 
151130 - 181130

 

Om bolaget:
EOS Russia är ett investmentbolag som aktivt förvaltar en portfölj med noterade ryska eldistributionsbolag. Bolaget bildades 2007 med syftet att tillvarata de investeringsmöjligheter som uppkommer efter den ryska elreformen. Bakgrunden till reformen var de betydande investeringsbehoven i elnätet som ett resultat av snabbt stigande efterfrågan.

Varför blev EOS Russia en kursvinnare under perioden?
Kurstrenden hade varit rejält svag under många år när bolaget gick in i den 3-årsperiod då det kom att bli en av vinnarna i småbolagssegmentet. Substansvärdet steg under perioden från cirka 8 kr till 26,8 kr som ett resultat av att innehaven steg på Moskva-börsen. Kursen följde med samtidigt som substansrabatten kvarstod under hela perioden. Risker av politisk, legal natur samt valuta är fortsatt betydande.
 

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Den sista rapporten inför perioden präglades av en fallande rubel (och därmed substansvärde). Positivt var ändå att verksamheten utvecklades positivt operationellt och med ett positivt resultat. Rapporten innehöll även information om att bolagets innehav värderades runt 60% av snittet för liknande bolag på tillväxtmarknaderna. Utöver det fanns en betydande substansrabatt.