Lundin Petroleum

Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

Large Caps 3 år
151130 - 181130

Om bolaget:
Lundin Petroleum är ett prospekterings- och produktionsbolag i olje- och gassektorn. Företaget har prospekterings- och produktionstillgångar koncentrerade till primärt Norge och Sydostasien. 

 

Varför blev Lundin Petroleum en kursvinnare under perioden?
Bolaget steg som starkast under 2016 då oljepriset började återhämta sig, något som fortsatte till och med slutet av 2018. Produktionen har ökat kraftigt och bolaget gick från att redovisa förluster till positiva resultat både 2017 och R12 i Q3 2018. Man levererade även bolagets första utdelning våren 2018.

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Inför perioden så kom bolaget med en rapport Q3 2015 som präglat av ett lågt oljepris visade på både försämrat resultat och lägre omsättning. Verbalt fanns det en del positivt med kommentaren ”Det här har varit ett väldigt aktivt år för bolaget och jag är nöjd att meddela att vi är på god väg att uppnå vårt huvudmål, en produktion om 75 000 fat oljeekvivalenter per dag (boepd) vid slutet av året när produktion har startat från Edvard Grieg. Dessutom uppnåddes en viktig milstolpe för bolaget i augusti med det slutliga godkännandet av Johan Sverdrups utbyggnadsplan för Fas 1 från det norska olje- och energidepartementet. Det här fältet är helt enkelt unikt
vad gäller storlek och lönsamhet och när produktion startas vid slutet av
2019 kommer det att bli transformerande för bolaget.”