Oriflame

Aktietips, analys & nyheter

Analys av en kursvinnare

Large Cap 3 år
151130 - 181130

Om bolaget:
Oriflame är ett direktförsäljande kosmetikföretag med försäljning i över 60 länder. Oriflame har ett produktutbud av svenska skönhetsprodukter. 

 

Varför blev Oriflame en kursvinnare under perioden?
Oriflame är en av vinnarna bland de stora bolagen i 3-årsperspektivet. Uppgången skedde med start efter bokslutskommunikén i februari 2016 som innehöll bättre resultat och högre utdelning än väntat samt signaler om att året börjat bra. Efter några år med stagnerande tillväxt och resultat fick man fart på tillväxten från och med 2016. Prishöjningar, mer fördelaktig valutautveckling, nya produkter och lyckad geografisk expansion utanför Östeuropa bidrog positivt. I kombination med fortsatt höga bruttomarginaler runt 70% så steg vinsten 208%. Kursen vände nedåt brant under 2018 men behöll ändå sin plats bland
vinnarna. 2018 var det åter tillväxten som spökade men framför allt
var det värderingsmultiplarna som kom ner till historiskt låga nivåer.
 

Vilka faktorer talade för uppgångspotential innan perioden?
Bolaget gick in i perioden med ett svagt Q3 2015 i ryggen, präglad av svag rubel. Det fanns emellertid en del positivt för de som lusläste rapporten som exempelvis tillväxt i lokala valutor, minskat berooende av Ryssland och en bra start på Q4. Värderingsmultiplarna av försäljning och kassaflöde var låga i jämförelse med historiskt snitt. 

Ett lågt P/S-tal och en positiv kurstrend var positiva indikatorer in i perioden.